fbpx

Ketä syytetään kun markkinointi ei vedä vaikka tekemisen pitäisi olla hanskassa?

Silloin täytyy selvittää, että onko meillä markkinoinnin vai yrityksen strategian ongelma.

Eli jos ei kohtuullisilla markkinoinnin panostuksilla saada tuloksia, niin voisiko olla että tarjoomalle ei ole kysyntää? Eli jos nyt keskivertonoheva markkinoija jaksaa tehdä keskivertaisesti duunia, niin kyllä sen jossain pitäisi näkyä.

Alla kuva jossa pilkottuna eri markkinoinnin johtamisen tasoja joilla tilannetta voidaan käydä läpi:

Markkinoinnin johtamisen tasot
Markkinoinnin johtamisen tasot

Latteaa tulosta voidaan pitää markkinoinnin ongelmana niin kauan, kuin peruspalikat ei ole paikallaan. Eli ensin täytyy “kääntää kaikki peruskivet” joihin voi omilla näpeillä vaikuttaa. Eli meillä on:

  • About selkeä kotisivu jossa about ymmärrettävä arvolupaus
  • Toimialalle sopivat peruskanavat jotenkin hallussa (orgaaninen/maksettu)
  • Jonkilainen CRM
  • Jonkilainen mittaus tärkeimmistä numeroista/tavotteista kuten myynti tai liidit, ja että mistä näitä tulee

Ja jos homma ei vedä vaikka kortit on katsottu, niin silloin voidaan puhua strategisen tason ongelmasta. Eli pitäisi uudelleen pohtia kysymystä: mitä ongelmaa ratkaisemme ja kenelle? Ja jos riittävän moni ihminen ei halua maksaa tämän ongelman ratkaisusta, niin silloin ei ole olemassa vehreää maksuvoimaista markkinaa. Jotain pitää siis muuttaa ylimmällä tasolla.

Niin sanottu “kysynnän luominen”

Ja joskus kuulee puhuttavan “kysynnän luomisesta”, mutta se on enemmistölle firmoista fiktiivinen skenaario.

Olen koittanut nyhtää vaikutteita ajatteluuni fiksuilta ihmisiltä. Itse suhtaudun kysyntään (eli vehreään markkinaan) seuraavasti: kysyntä on kuin valtamerien virrat, niitä joko on tai ei ole. Me emme siis voi luoda virtoja, emmekä voi vaikuttaa niiden suuntaan. Nämä alkukantaista voimaa sisältävät virrat syntyvät, kuolevat ja elävät siinä välissä ilman että ihmiskäsi niihin (onneksi) voi vaikuttaa. Me pystymme ainoastaan hyppäämään aallolle ja lipumaan niiden mukana, ja ne sitten vie tai ei vie haluttuun suuntaan tai päätepisteeseen.

Toki jos uusi “valtameren virta” on syntymässä, niin silloin ensimmäiset toimijat joutuu aina aloittamaan tietoisuuden lisäämisen nollasta, mutta silloinkaan kysyntää ei luoda, vaan orastavasta kiinnostuksesta vain realisoidaan omalle pankkitilille siivu. 90-luvulla ei esimerkiksi rakennettu heraproteiini-imperiumeja. Se mahdollistui vasta kun syntyi uusi valtameren virtaus eli terveys- ja fitnessbuumi. 

Sama pähkinänkuoressa: Jos markkinointi ei tuo tuloksia vaikka kaikki about ammattimaisen markkinoinnin kivet on käännetty, niin sitten meillä on strategisen tason ongelma –> Emme seilaa valtamerien virroilla.

Ohessa kuva johon olen koonnut omaa palapeliä kokonaisuutta katsovasta tekemisestä vuosien varrelta. Tänään aloitin strategia-tasolta, ja käyn lähiaikoina läpi kaikki muutkin tasot samalla tavalla ja pohdin niiden välisiä riippuvuuksia (esim. miten alimmalle tasolle voidaan muka luoda naseva arvolupaus jos ylin taso ei tiedä minkälaisen ihmisen perässä halutaan olla?).

Loin tätä aihetta varten uuden maililistan, jos kiinnostaa kuulla lisää ajatuksistani liittyen markkinoinnin johtamiseen niin hyppää mukaan: https://jaykiiwi.activehosted.com/f/9

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: